Milieuzaken:
feiten, getallen en opinies  


Drinkwater

U bent hier: inhoudsopgave - WATER - drinkwater
Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

De zomer van 1540 (het Grote Zonnejaar)
Heel Europa zucht dat jaar maandenlang onder hitte en droogte. Oogst mislukt, drinkwater is nauwelijks te krijgen, ziektes tieren welig.

Veel Amsterdammers bezwijken aan een zonnesteek, hartaanval of verontreinigd drinkwater. Dit drinkwater komt uit de grachten, sloten en putten. Erg onhygiënisch en onsmakelijk. Van bacteriën heeft men nog nooit gehoord, water koken om het daarmee drinkbaarder te maken doet men niet. De grachten zijn een open riool waar ook slachtafval in geloosd wordt. Zelfs de laatmiddeleeuwse neuzen die wel wat gewend zijn, kunnen deze melange van stinkend volk en dito stad moeilijk aan.

Amsterdam ca. 1540Amsterdam rond 1540 (klik op de kaart voor een vergroting)

 

De toenmalige heerser over een groot deel van Europa, Keizer Karel V, brengt in dat jaar een staatsbezoek aan Amsterdam. Hij is met een groot gevolg op rondreis door zijn Habsburgse Nederlanden. Op 13 augustus 1540 arriveert hij in Amsterdam. En hij treft onze stad op haar allerslechtst. Is normaal de stank van de grachten en het ongewassen volk in de straten al niet te harden, in de zomer is dit nog vele malen erger.

Keizer Karel V logeert in het Wapen van Embden aan de Nieuwendijk. Daar ligt hij wakker van zomers nachtelijk Amsterdam: hitte, herrie, stank en muggen. Als de volgende dag blijkt dat er nauwelijks enigszins drinkbaar water te verkrijgen is, besluit de vermoeide keizer de stad direct weer te verlaten om er nooit meer terug te keren.

Raadspensionaris Van der Goes beschrijft het als volgt: 'Omdat 't Amsterdam die vier elementen (lucht, water, aarde, vuur) gecorrumpeerd sijn, ende om te behoeden die gesontheyt van Sijne Majesteit ende dengenen die hem volgen, ende water drincken willen, 't welck 't Amsterdam yet en doecht (deugt), ende veel sieck, ja de doodt drincken souden mogen.' Kortom: Amsterdam is vies en ongezond, zorg dat je er zo snel mogelijk weg komt.

Bron: Amsterdam, actueel nieuws, 8-8-2018 (klik hier indien link verbroken is).


Hoeveel drinkwater verbruikt de wereld jaarlijks ?

Dat het om heel grote getallen kan gaan illustreert het ijsblok dat begin 2010 is afgebroken van de Merz-gletsjertong op de Zuidpool. De Merz gletsjer (ca. 78 km. lang en 33 à 39 km breed) stroomt met een snelheid van 1 km / jaar de Zuidelijke Oceaan in en de gletsjer-tong (ca. 80 km lang) stak op een gegeven moment ca. 25 km in de de Zuidelijke Oceaan. De breuk is mede veroorzaakt toen een ijsberg (97 bij 30 km groot !) tegen de ijsmassa botste. Deze nieuwe gigantisch grote (400 m hoog, oppervlakte 2500 km2, ongeveer zo groot als Luxemburg) ijsberg wordt voorlopig Merz-ijsberg genoemd. Door zijn omvang zou het veranderingen in de oceaanstromingen kunnen veroorzaken. Het bevat evenveel water als de jaarlijkse wereldwijde behoefte aan drinkwater (bron: FD, 27-2-2010). Men schat dat een dergelijke gebeurtenis eens in de ca. 50 à 100 jaar voor komt. (Bron Wikipedia:, 26-2-2010).

klik op foto's voor vergrotingen ------>

 
Merz-gletsjer
Mertz Glacier
NASA Satellite ImageMerz-gletsjertong
  Mertz-gletsjertong-kaart
The protruding part of the glacier tongue broke away in February 2010

 


Bronwater

Anno 2011 dronken Nederlanders gemiddeld 21,5 liter bronwater uit flessen. Belgen nuttigen een veelvoud daarvan: 121 liter en Duitsers 167 liter.

Zijn we zuinig en / of is ons waterleiding water superieur ? In elk geval is de kwaliteit van het Nederlandse leidingwater hoog. Overigens wordt dat vanwege de verschillende wetgeving t.o.v. bronwater op veel meer mogelijke schadelijke stoffen gecontroleerd dan bronwater (bron: Ernst Flentge, persoonlijke communicatie, 2010).

 

In Nederland heeft het Belgische beursgenoteerde bedrijf Spadel een marktaandeel van 40%: 180 miljoen liter. Hun water wordt gewonnen in het immense natuurgebied De Hoge Venen, in de Ardemmen, een gebied wel ongeveer zo groot als onze provincie Utrecht.In dit grote gebied zijn bosbouw en industrie verboden en moet de vegetatie gevarieerd blijven om bodemverzuring tegen te gaan. Dat natuurbeheer kost het bedrijf veel geld (bron: FD, 16-4-2012).

 
Hoge Venen natuurgebied in de Ardennen
klik op de kaart voor een vergroting

Er zijn maar weinig merken die een directe associatie oproepen met het product of zelfs gebruikt worden als aanduiding voor een product. Aspirine en Coca Cola zijn er voorbeelden van en in België en Nederland is het Spa dat directe associaties oproept met bronwater. Het woord Spa (hun merk voor bronwater) is een soortnaam geworden: "Doe mij maar een Spaatje" betekent niet per sé dat je Spa wilt, maar wel dat je bronwater wilt. Spa Rood als je met koolzuur wilt, Spa Blauw voor zonder koolzuur. Bronwater is de voornaamste activiteit van de (op de Brusselse beurs genoteerde) groep Spadel en het merk Spa is goed voor meer dan 75% van het verkoopvolume. Naast de bronnen van Spa bezit Spadel ook nog andere mineraalwaterbronnen in Frankrijk, Engeland en België. Daarnaast produceert Spadel limonade en fruitsiroop en heeft het een centrum met thermale baden en een onderzoeks- en hydrogeologiecentrum. CEO van Spa, Marc du Bois heeft 92% der aandelen. De rest is verhandelbaar op de beurs in Brussel.
Bronnen: FD, 16-4-2012; Beursduivel.be, 18-5-2012.



Compagnie des Eaux d'Utrecht, historisch aandeel
klik op de afbeelding om de fraaie bovenkant ook te zien

Klik hier voor meer historische aandelen van waterbedrijven en waterleidingbedrijven


 

waterseer

WaterSeer: eenvoudige oplossing voor locaties waar water erg schaars is........

Bekijk de uitleg-video op https://www.waterseer.org


U bent hier: inhoudsopgave - WATER - drinkwater
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van Van der Molen Financial Services, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !