Milieuzaken:
feiten, getallen en opinies

Strenge winters

kaart-spelende-sneeupoppen
(klik voor vergroting)

U bent hier: inhoudsopgave - alfabetische inhoudsopgave - strenge winters
Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Sneeuw, ijzel en overlast

ingesneeuwde auto lacht   Als er in Nederland 20 - 40 cm sneeuw valt, zoals in december 2010, dan is het hele land ontregeld.

Er zijn heel wat beelden van sneeuwval elders in de wereld, die de Nederlandse sneeuwproblemen doen verbleken als sneeuw.
Zie bv. deze diaserie, waarin naast mooie natuurfoto's, te zien is hoe erg uw auto wel kan insneeuwen of inijzelen !

In Nederland hadden we veel koude winters in de jaren '40, '60 en '80 (Thoenes, 18 juli 2017).

1986 - noord Nederland|
Dat is ook te zien - naast honderden andere foto's - in het Ijzelboek (ISBN 90-9001769-0), van Bekink, van den Heuvel en Kral (1987) dat een indringend beeldverslag doet van de verwoestende maar ook fotogenieke uitwerking van de ijzelregen van 2 maart 1986 in Noord Nedereland op de flora en fauna, de auto's, hoogspanningsmasten en andere dingen. Hier - bijna als nieuw - te koop voor € 15,- incl. verzending: ingebonden, hard kaft, ruim 100 pagina's vol foto's. Bestel hier.

Op de voorkaft is te zien hoe veel bomen - vooral berken en hulst - met hun kruin tot op de grond ombogen. Soms knapten ze dan af bij de stam, maar de meeste richtten zich - meestal veel later - toch weer gewoon recht op.

-------> klik voor vergroting

  ijzelboek

De winter van 2017-18 heeft het eind februari en begin maart dikwijls tot 9 graden nachtvorst gegeven. Het NOS-nieuws meldde dat er die winter relatief veel mensen in Nederland stierven, vooral mensen boven de 80 jaar.


De Kleine Ijstijd

Adriae van de Venne

Adriaen van de Venne schilderde ijstaferelen in de Kleine IJstijd.

 

Na het zgn. Middeleeuws Optimum daalde de temperatuur om een tijd min of meer gelijk te blijven, totdat tussen 1580 en 1850 een koude tijd optrad, die wel als de ‘Kleine IJstijd’ wordt aangeduid, met als dieptepunt het Maunder Minimum (1645 – 1720) toen het in West Europa enkele graden kouder was t.o.v. de relatief warme Middeleeuwen en hedendaagse periode. Uit die extra koude periode stammen de talrijke schilderijen van Hollandse ijspret, onder meer van Avercamp (klik hier voor 1 van zijn schilderijen) en Van de Venne (zie schilderij links).

Bronnen:
2 foto's en veel teksten: Prof. Dr. A.J. van Loon in een artikel op kennislink.nl
Hij refereert naar: Osborn, T.J. & Briffa, K.R., 2006. The spatial extent of 20th-century warmth in the context of the past 1200 years. Science 311, p. 841-844.

Bert Amesz in www.klimatosoof.nl d.d. 17-3-2010: 'Stijgt de zeespiegel eigenlijk wel ?"

De broren Thames, Londen, 1677

Londen, 1677: De Thames is bevroren.......; Bron: Hajo Smit op climatgatre.nl d.d. 15-4-2010Strenge winters kunnen gepaard gaan met grote percentages menselijke sterfte..........
Het zijn - wellicht niet toevallig - de koudste periodes in onderstaande grafiek. die gepaard gingen met ernstige menselijke sterfte door honger.

honger en stergte door strenge winters en mislukte oogsten

Cetral England temperature 1659-2014 (bron: https://twitter.com/scotclimate)

Tijdens de Ierse ("aardappel"-hongersnoden van 1745-1651 weigerde de toenmalige regering in Londen de Ieren voedselhulp te sturen. Ze exporteerden wel voedsel naar andere landen. Lees hier meer. Toen tussen 1845 en 1851 de aardappelziekte de oogst van dit volksvoedsel deed mislukken, kwamen een miljoen van de zeven miljoen Ieren van de honger om. Nog twee miljoen emigreerden om aan dat lot te ontkomen, vooral naar de Verenigde Staten, maar velen stierven onderweg.. Hét rampjaar was 1847.  

De "aardappel"-hongersnood van 1897 bracht de regering in londen ook al niet tot voedseltransporten, terwijl in Londen wel goedkoop Amerikaans graan werd ingevoerd. Lees hier meer. In de film -serie over Queen Victoria wordt gemeld dat 1,5 miljoen Ieren in die periode naar Amerika emigreerden.Het ging in ierland vooral om de aardappelziekte, maar ook graanoogsten leden heel erg onder hefige regenval. Mensen vezwakten en leden onder epidemieën. De koude winters in bovenstaande grafiek maakten de zaken wellicht erger dan als winters mild of normaal waren geweest.


Niagara Falls, USA, 1911

Op de grens van de USA en Canada stromen de 3 beroemde Niagara Watervallen. Met donderend geweld. Je kunt er met een boot naartoe varen, regenjacks aan. Het is haast onvoorstelbaar dat zo'n enorme waterval kan bevriezen. Toch gebeurde dat in 1911.

Mensen werden 's nachts wakker door de stilte: de waterval had zijn wild geraas gestaakt.

 
Niagara Waterval
 
Margaret writes: 
Her mother had a cousin living in Niagara Falls that year.  She told the family  that she and her neighbors woke up in the night feeling something was wrong. It took a while but they finally realized that it was the lack of noise.  They had  all become so used to the roar of the falls that the silence was unusual enough  to alert their senses.  Of course at that time nearly all the houses were near the  falls.  Amazing pictures!  Almost 100 years old.  Can you imagine walking on  Niagara falls? 

bevroren Niagara Falls

bevroren Niagara Falls

bevroren Niagara waterval

(foto's ontvangen op 11-10-2009)


Siberië (Rusland)

Siberie-2018

In januari 2018, in de koudste stad van Siberië, knapte de thermometer nadat deze minus 62 graden Celcius aangaf.

Bron: Tony Heller op Youtube, 16-1-2018


Verdere literatuur:

Buisman, J. (2011), Extreem Weer !, een canon van Weergaloze Winters & Zinderende Zomers, Hagel en Hozen, Stormen en Watersnoden, Uitg. Van Wijnen - Franeker, 576 p. met vele illustraties en tabellen in kleur, ISBN: 978 905 194 35 80.


 

 U bent hier: inhoudsopgave - alfabetische inhoudsopgave - strenge winters

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van Van der Molen Financial Services, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !