Milieuzaken:
feiten, getallen en opinies.

Waterkrachtcentrales

U bent hier: inhoudsopgave - waterkrachtcentrales

Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

en Facebook of Linkedin

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

 

Op de VN klimaatconferentie in Wenen in augustus 2007 is besloten tot het advies zwaar te investeren in waterkrachtcentrales, om het broeikaseffect tegen te gaan. (bron: FD 29-8-2007).


Zoals alle zgn. "duurzame energie" of "hernieuwbare energie" kleven ook hier nadelen aan, zoals b.v. vissterfte.

palingen overleven de schoepen van waterkrachtcentrale nietVattenfall waterkrachtcentrale in de Maas bij Lith

De waterkrachtcentrale van Vattenfall - in de Maas tussen Lith en Alphen - mag massaal vissen blijven vermalen, oordeelt de Raad van State. Daarover schrijft het AD op 9-1-2021; klik hier indien de link is verbroken.

De vissen sterven een pijnlijke dood tussen de schoepen van de centrale tussen Lith en Alphen. Slechts 0,8 procent van de palingen bereikt nog maar de Noordzee. Wettelijk is toegestaan dat 10 procent van de vissen mag overlijden, maar energiereuzen Vattenfall en RWE hebben dit succesvol aangevochten bij de Raad van State dus nu vinden nog meer vissen de dood als ze de waterkrachtcentrale proberen te passeren.

Volgens Ruben Bil, jurist bij Sportvisserij Nederland, blijkt uit metingen dat er een massale vissensterfte plaatsvindt. “Het verschilt een beetje per soort. Bij paling ligt de sterfte bijvoorbeeld tussen de 25 en 40 procent. Uit onderzoek met zenders bleek dat slechts 0,8 procent van de palingen die bij Lith passeerde de zee wist te bereiken,” zegt hij tegen de nieuwssite. 

De energie-opbrengst van de zeven Nederlandse waterkrachtcentrales is bovendien beperkt. Volgens Bil blijkt uit cijfers van het CBS dat ze een maximaal vermogen hebben van 37 megawatt, goed voor het energiegebruik van zo’n 35.000 huishoudens. “Vijf windmolens op zee leveren meer op.”


U bent hier: inhoudsopgave - waterkrachtcentrales
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van dr. Hugo H. van der Molen, Copyright 2007 e.v.

Follow@plattezaken en Facebook of Linkedin

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !