HUGO VAN DER MOLEN'S

CURIOSA site

Grafisch ontwerpers
(update 8 mei 2019)

Dr. Hugo H. van der Molen - Wederikweg 114 - 9753 AE Haren, The Netherlands
Tel: +31 (0)50 534 8795; ; email: [email protected]

en Facebook of Linkedin


Ordering information / Bestelinformatie
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Frits Lensvelt sr.
Frits sr. was een veelzijdig ontwerper. Na zijn opleiding aan de Central School of Arts and Crafts in Londen, die hij in 1907 afrondde, begon hij zijn professionele loopbaan als illustrator en vormgever van boeken. Nog datzelfde jaar kon hij echter ook als decorontwerper aan de slag.
Nadat hij het toneel in 1921 definitief de rug had toegekeerd, werkte hij met de kennis die hij in het theater had opgedaan - achtereenvolgens ook als ontwerper van lampen (1926-1941) en binnenhuisarchitect (1929-1936). Het vormgeven van boeken is hij met tussenpozen - zijn hele loopbaan blijven doen.
Hij heeft in de periode 1908 - 1921 met zijn gestileerde, sobere en functionele decors een grote reputatie opgebouwd. In een tijd waarin ook het theater een overgang maakte van ‘afbeelding’ naar ‘verbeelding’, werd hij beschouwd als een van de allerbesten. Zijn naam ontbreekt dan ook in geen enkele publicatie over de Nederlandse theatergeschiedenis. Wat daarbij altijd onderbelicht is gebleven, is dat Lensvelt, als eerste in Nederland, het belang van een optimale belichting erkende. Hij ontwierp o.a. de verlichtingsornamenten voor het stadhuis in Enschede, uitgevoerd door Glasfabriek Leerdam.

Frits Lensvelt sr. is als grafisch kunstenaar en ontwerper van toneeldecors, boeken, industriele vormgeving, etc. als zodanig recentelijk een beetje "herontdekt" met als gevolg dat er in 2007 in het Theater Instituut Nederland (Theatermuseum) en in het Drents Museum te Assen een tentoonstelling over hem en zijn werk is gehouden. Ter gelegenheid daarvan is ook een prachtig en rijkelijk geillustreerd boek uitgegeven:
T. van den Berg , H. Wijmenga, J. Storm van Leeuwen , R. van der Zalm: Licht als leidraad. Leven en werk van Frits Lensvelt (1886-1945), met een voorwoord van Frans Leidelmeijer.


  2e hands vanaf ca. € 18 te bestellen via b.v. Bol.com
  Licht als leidraad
Licht als leidraad

Lentvelt ontwierp o.a voor de de N.V. Overzeesche-Hardhout-Import-Maatschappij - OHIM, een maandelijks boekje met achtergrondinformatie over OHIM's producten en achtergrondinformatie over houtsoorten.

OHIM   Dit afgebeelde nummer, is van januari 1927, de 4e jaargang. Het bevat o.a. de derde aflevering over de geschiedenis van Teakbomen en bevat naast 2 zw/w foto's vele fraai gestileerde advertenties waarin het bedrijf haar producten aanbiedt. 16 blzn., 13,5 x 19,5 cm., Hofdrukkerij Arps & Zoon, Rotterdam, in heel mooie conditie, VERKOCHT

Zie hier voor historische aandelen van de N.V. Overzeesche-Hardhout-Import-Maatschappij - OHIM, uit 1919 en 1920 en zie hier voor oude aandelen van hun Duitse werkmaatschappij OHIM.


 

you are here: home - curiosa - grafisch ontwerpers

en Facebook of Linkedin

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl