HUGO VAN DER MOLEN'S
Scripophily site
a collection of historic bonds and shares
Specimen-effecten
(update: 6 mei 2019)

Dr. Hugo H. van der Molen - Wederikweg 114 - 9753 AE Haren, The Netherlands
Tel: +31 (0)50 534 8795; email: [email protected]

en Facebook of Linkedin


See page on explanations, sales conditions, costs of shipping and on how to order and to pay.
Paypal accepted

You are here: home - scripophily - specimen-effecten
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Specimen-effecten

Specimen betekent letterlijk voorbeeld. Voor een financiële instelling was het belangrijk om een voorbeeld van het effect in haar bezit te hebben. Als men optrad als betaalkantoor kon men fraude bij couponbetalingen en aflossingen tegengaan. Daarom werden een aantal specimen van het effect gedrukt en aan de administratie van het betaalkantoor verstekt. Er werden over het algemeen niet meer dan 10 specimen exemplaren gedrukt. Deze werden op kantoor in een map bewaard wat op sommige stukken de ringbandgaten verklaart. Op het effect werd met een groot rood stempel of door perforatie het woord SPECIMEN aangebracht. Er werd geen nummer op gedrukt of het nummer 00000.

Sinds 2002 zijn uit de archieven van drukkerij de Bussy enkele tienduizenden specimen tevoorschijn gekomen. Van elk type zijn meestal slechts 3-7 op de markt gekomen, soms slechts 1.

Bij De bussy werden op de specimen vaak blauw-witte stickers geplakt met een zwart nummer (zie het voorbeeld hier onder). Als er meerdere exemplaren van bestaan, dan hebben die alle hetzelfde nummer.

Deze drukker is misschien wel de belangrijkste vervaardiger van aandelen geweest. Bij diverse veilingen zijn de meest interessante stukken geveild. Het betrof hier soms het enige bekende exemplaar van een waardepapier van bekende ondernemingen.

Specimen zijn wel bijna altijd van zeer goede kwaliteit: immers nooit uitgegeven of verplaatst. De meeste hebben een conditie UNC = drukfris. Sommige zijn EF = idem, maar hooguit 1 nette vouw.

(bron: Handleiding voor de beginnende verzamelaar van oude effecten, uitgegeven door de VVOF, 2011, p. 14.

Voorbeeld van een specimen:

Specimen-aandeel van Swart's zuivelfabrieken te Leeuwarden

 


See page on explanations, sales conditions, costs of shipping and on how to order and to pay.

You are here: home - scripophily - specimen-effecten

Follow @plattezaken en Facebook of Linkedin

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl