Hermes (L.: Mercurius), (Eng.: Mercury).

Mercurius (in't Grieks Hermes) Mercurius was een der 12 goden van de Olympus. Met name als Romeinse godheid was hij ook de god van de handel. De verschijning van Mercurius is die van de typische Griekse jongeling, bevallig en atletisch.

Mercurius treed ook vaak op als boodschapper van de goden of als gids. De beeltenis van Mercurius als patroon van de reizigers was de HERME, opgericht langs de wegen om afstanden en grenzen aan te geven. Vaak was het niet meer dan een paal of steenhoop. In de kunst wordt de herme afgebeeld als een zuil met daarop de kop en de tors van de god.

Zijn gebruikelijke attributen zijn: - gevleugelde sandalen, om snel te kunnen reizen - de gevleugelde petasus, een ronde hoed met een ondiepe bol en soms met een puntige voorkant - de CADUCEUS, een door 2 slangen omkronkelde toverstaf, gewoonlijk eveneens gevleugeld. (de caduceus had het vermogen om slaap op te wekken: zie verdere info onder "Caduceus") - soms heeft hij i.p.v. de caduceus een bazuin als herautsteken - als god van de handel kan hij ook een beurs hebben - de haan is het symbool van zijn wakkerheid. Hij was een oplichter en een veedief, maar tegelijkertijd was hij de beschermer van herders en kudden. - in het laatste geval heeft hij een ram als attribuut. - hij vond de lier uit

In de allegorische kunst is Mercurius de personificatie van Welsprekendheid en Rede, de kwaliteiten van de leraar.

Mercurius wordt vooral op Amerikaanse aandelen heel vaak afgebeeld:

Columbus and Southern Ohio Electric Company: Mercurius, groot in beeld als de bevallige Griekse jongeling, met als attribuut de gevleugelde caduceus (toverstaf); minder duidelijk is de gevleugelde petasus (hoed); de sandalen zijn niet gevleugeld.

You are here: home - scripophily - Mythology - Hermes / Mercurius

 

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl